ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 2024 - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 θεο331069882_881349819736573_1917056219099302703_n

                Ο 12ος Ημιμαραθώνιος Αιγιαλείας,  πιο λαμπερός από ποτέ,  άνοιξε τις εκδηλώσεις της πόλης μας για την επέτειο της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”. Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας ήταν η  πρώτη

  πολιτική πράξη στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας που έγινε στο Αίγιο για να ορίσει το ξεκίνημα του εθνικού αγωνα το 1821. Η διαδρομή του αγώνα του Ημιμαραθωνίου ακολουθεί   τη διαδρομή που έκανε ο  Ανδρέας Λόντος και οι πολεμιστές του από το Διακοπτό στο Αίγιο, κρατώντας ψηλά τη σημαία της Επανάστασης. Ως αποτέλεσμα η  Βοστίτσα (Κηπούπολη), σλαβικό όνομα της πόλεως του Αιγίου από τον 8ο μ.Χ. αιώνα,  ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό. 

             Ο Ημιμαραθώνιος  Αιγιαλείας συνδιοργανώθηκε από το σύλλογό μας και το  Δήμο Αιγιαλείας.  Άφησε τις καλύτερες

εντυπώσεις τόσο στους συμπολίτες μας όσο και στους επισκέπτες μας. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο απ’ όλη την Αιγιάλεια διαδίδονται παντού, μαζί με τα συγχαρητήρια μηνύματα. Εκτός από αθλητικό γεγονός ήταν σίγουρα η ευκαιρία να αναδειχθεί ο πολιτισμός, η ιστορία και τα φυσικά πλεονεκτήματα της  πόλης μας. 

             Υψηλή προσκεκλημένη των αγώνων ήταν η “χρυσή” και πρώτη  Ελληνίδα Ολυμπιονίκης το 1992 στη Βαρκελώνη , Βούλα Πατουλίδου. Παραβρέθηκε δε και στην εκδήλωση για την ετήσια εορτή βράβευσης των αθλητών του συλλόγου μας.  Εκεί είχαμε την τιμή και την χαρά να γνωρίσουμε από κοντά τον άνθρωπο που έκανε το φαινομενικά αδύνατο, εφικτό. Η λάμψη της τράβηξε τα βλέμματα όλων, θεατών και συμμετεχόντων και εντυπωσίασε τόσο με την ποιότητα του λόγου, όσο και με την αμεσότητα και την ευγένιά της. Πριν ο Δήμαρχος   της απονείμει επίσημα το κλειδί της πόλης, το είχε κερδίσει ήδη από το ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα του Πολύκεντρου συνεδριακού κέντρου.

             Παρουσία της Ολυμπιονίκου  και αντιπεριφερειάρχου Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, η  εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου δόθηκε  από τις «12 βρύσες»  κι όχι από το σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού, (λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν στο πρώτο μισό της διαδρομής οι τελευταίες πλημμύρες) και αφού  οι αθλητές πέρασαν μέσα από τα παραλιακά χωριά μέχρι τα  Νικολαιΐκα, έκαναν αναστροφή και τελικά   τερμάτισαν κοντά στο παλαιό Λιμάνι Αιγίου και συγκεκριμένα  στο χώρο που είναι ο «πλάτανος του Παυσανία» και οι «12 Βρύσες».             

             Από καθαρά αγωνιστική άποψη οι εκατοντάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ονόματα στην Ελλάδα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων, έδωσαν έναν  ωραίο αγώνα  και πέτυχαν  σπουδαίες επιδόσεις, τόσο στο κύριο αγώνισμα του ημιμαραθωνίου όσο και στο δρόμο των 5.000 μέτρων.    

             Ο Νίκος Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου) ήταν όπως και πέρυσι ο μεγάλος νικητής του Ημιμαραθωνίου, με ρεκόρ διαδρομής 1.06.43. Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος). Ο  αδελφός του Κωνσταντίνος Σταμούλης τερμάτισε  στη δεύτερη θέση με 1.08.12. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Αθηνόδωρου Νεκτάριος Αργυριάδης. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο βαλκανιονίκης του μαραθωνίου για το 2023 Χαράλαμπος Πιτσώλης  ( ΓΑΣ Ιλισός)  με επίδοση 1.08.20. Την απονομή έκανε ο πρώην πρόεδρος του Αθηνόδωρου Ραδάμανθυς Σκούντζος). Από τον Αθηνόδωρο ο Γιώργος Καλαπόδης ήταν 4ος με 1.10.01 και ο Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου 6ος με τον εξαιρετικό χρόνο  1.10.39.

             Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Παναγιώτα Βλαχάκη του ΓΑΣ Ιλισός με επίδοση 1.19.02, Την απονομή έκανε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του 1992 Βούλα Πατουλίδου. Δεύτερη η Αθανασία Κοκκόρου του ΣΑΠΚ Νεάπολης με 1.19.51, (την απονομή έκανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραϊσκος)  και στην  τρίτη θέση τερμάτισε η Ντενίζ Δημάκη του ΓΑΣ Ιλισός με 1.22.22 (την απονομή έκανε ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου Κώστας Μπούσιας). Από τον Αθηνόδωρο η Βηθλεέμ Σαπίου τερμάτισε στην  6η θέση  με χρόνο 1.29.17.

                    Στο δρόμο των 5χλμ,πρώτος έκοψε το νήμα ο Νέστορας Κολιός του ΑΓΣ Ιωαννίνων με 15.27, που είναι νέο ρεκόρ αγώνα. Την απονομή έκανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραϊσκος. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Ανδρέας Γεωργίου του Αθηνόδωρου με 15.29 ο οποίος δείχνει να είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αναμένεται να ξαναπρωταγωνιστήσει στα πρωταθλήματα της κατηγορίας του, (την απονομή έκανε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος) και στη τρίτη θέση ο Ηλίας Αργύρης της Ολυμπιάδας Πατρών με χρόνο 15.58 (την απονομή έκανε η Αντιδήμαρχος Εθιμοτυπίας και Δημοσίων Σχέσεων Μαρία Αγγελοπούλου). Από τον σύλλογο μας εκτός από τον Ανδρέα Γεωργίου  στην πρώτη 20αδα τερμάτισαν τρεις ακόμη αθλητές. Ο Νίκος Νικολακόπουλος που ήταν 7ος με 16.40, ο Νίκος Γεωργίου, 9ος με 16.49 και ο Φώτης Θεοδωρακόπουλος που τερμάτισε στην 20η θέση με χρόνο 18.30.

                  Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Δήμητρα Ντάτσκα του ΓΣ Τρικάλων με χρόνο 17.15  (την απονομή έκανε ο Αντιδήμαρχος Εργων Βασίλης Χριστόπουλος) και ακολούθησαν, στη δεύτερη θέση η Μυρτώ Βαλαχά του ΑΟ Πέλοψ Πατρών με 17.49 (την απονομή έκανε ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας Γιώργος Αγγελόπουλος) και στη τρίτη θέση η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου του ΟΚΑ Καβάλας με 18.32,  (την απονομή έκανε ο αντιπρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος του Δήμου Αιγιάλειας Αγγελος Γαλιάτσος).  Καλύτερη θέση από τον Αθηνόδωρο η Ευγενία Βαρβία που τερμάτισε στην  7η θέση με χρόνο 20.13.

                 Στα 1500 μέτρα, στα  αγόρια, 1ος ήταν ο Απόστολος Θανόπουλος (Αρίων) και την απονομή έκανε ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Φιλιππάτος, 2ος ήταν ο  Νίκος Θεοφανόπουλος (Φιλαθλητική Λέσχη Αιγίου) και την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος του Δήμου Αιγιάλειας Φάνης Ραμπαβίλας και 3ος ήταν ο  Ηλίας Τρίψας (Φιλαθλητική Λέσχη Αιγίου) και την απονομή έκανε ο Βοηθός Δημάρχου σε θέματα Αθλητισμού Χρήστος Τσερεντζούλιας.

                 Στα κορίτσια αντίστοιχα 1η ήταν η Νεφέλη Παπαχρήστου (Πανεπιστήμιο Πατρών) και την απονομή έκανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου Νίκος Μπαλάσης, 2η ήταν η  Μαρία Παπαναστασοπούλου (Αθηνόδωρος, κόρη του προπονητή του Αθηνόδωρου Φώτη Παπαναστασόπουλου) και την απονομή έκανε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Γεωργία Μητρογιάννη και 3η ήταν η Ιρις Ευσταθιάδη (Αθηνόδωρος) και την απονομή έκανε ο Τελετάρχης του Δήμου Αιγιάλειας Σωκράτης Μαυρίδης.              

 

                Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και ευγνώμονες απέναντι σε όλους που συνετέλεσαν στη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού. Είναι ωστόσο, ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα να ιεραρχήσουμε τις αναφορές μας τόσο στο αγωνιστικό μέρος, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της εκδήλωσης. Θα θέλαμε πραγματικά να ευχαριστήσουμε έναν, έναν τους αθλητές που συμμετείχαν, τους οργανωτές, τους συντελεστές, τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους δημοτικούς άρχοντες και τους πολίτες που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.

              Σύσσωμη  η δημοτική αρχή έδωσε το παρών και κατά τη διάρκεια του αγώνα και κατά τη διάρκεια των απονομών στους νικητές.  

             Παρόντες φυσικά και οι άνθρωποι της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Νίκο Μπαλάση, τον ταμία Βασίλη Καρανάσιο και τους  Κριτές Στίβου  Γεωργία Μητρογιάννη, Κώστα Χριστόπουλο, Αντώνη Κανελλόπουλο, Γιώργο Παπανικολάου και  Αντώνη Ζαχαρόπουλο και τον τεχνικό σύμβουλο Κώστα Μπούσια,  που πάντα ενδιαφέρονται και στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία του συλλόγου μας. 

              Η προετοιμασία  που προηγήθηκε  ήταν πολύ μεγάλη. Η διαδρομή του Ημιμαραθωνίου είναι Πιστοποιημένη (INTERNATIONAL MEASUREMENT CERTIFICATE). Η πιστοποίηση ωστόσο και της έκτακτης διαδρομής από   διεθνή οργανισμό  (AIMS/IAAF) και τα live results διασφάλισαν  την εγκυρότητα των επιδόσεων.  Τη μέτρησή της έκανε ο Γιώργος Δούσης, ο οποίος είναι πιστοποιημένος επιθεωρητής Α´ Επιπέδου της World Athletics. Η μέτρηση έγινε με βάση τα πολύ αυστηρά διεθνή πρότυπα μέτρησης επίσημων διαδρομών, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια πρωταθλήματα.

              Επίσης εντυπωσιακά  ήταν  και τα συλλεκτικά μετάλλια  για τους τερματίσαντες στον Ημιμαραθώνιο Αιγιαλείας. Απεικόνιζαν  τη σημαία του Ανδρέα Λόντου,  καθώς επίσης και την ημερομηνία της  Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, στοιχεία που αναδεικνύουν τα  δύο τοπικά αλλά εθνικής εμβέλειας   γεγονότα για την  επανάσταση του 1821. Τα   στοιχεία αυτά ήταν άριστα συνδεδεμένα με το γεωφυσικό περίγραμμα της Αιγιάλειας ενώ ανάγλυφα προβάλλουν τα δύο κύρια τοπικά προϊόντα το σταφύλι και την  ελιά, που κατά τον Οδυσσέα Ελύτη  μαζί με ένα καράβι μπορούν να ξαναφτιάξουν την Ελλάδα. 

               Γνωρίζουμε όλοι, ότι  η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, είναι εκ των ων ουκ άνευ.  Θα θέλαμε να μοιραστούμε λοιπόν τη χαρά της επιτυχίας αυτής της διοργάνωσης  και να εκφράσουμε τις ευχαριστίες  και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους εμπιστεύθηκαν το σύλλογό μας,   και που  υποστήριξαν με τους δικούς τους πόρους  σημαντικό μέρος της εκδήλωσης.

 

               Συγκεκριμένα ευχαριστούμε θερμά

1) Την εταιρία αναψυκτικών «Κρίνος»

2) Τα ζαχαροπλαστεία «Δημητρίου»

3) Την εταιρεία εμπορίας φρούτων DOLE

4) Την εταιρεία της οικογένειας Στεργίου

5) Τα ξενοδοχεία TELIS, ΓΙΟΓΚΑΡΑΚΗΣ, ΚΑΝΕΛΛΗΣ, ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ, HARMONY, 11 SUITES HOTEL.

6) Το δίκτυο “ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ”

7) Τον κ. Γεώργιο Βερίκοκο, αντιπρόσωπο της εταιρείας "ERIMA"

8) την ΚΟΛΛΙΑΣ Ι. ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ

9)   Τον  δημοσιογράφο της εφημερίδας Πελοπόννησος, Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, τους αδελφούς Γιανναράκη που είχαν  την επιμέλεια της μουσικής, τον Σπύρο Ρηγόπουλο (ηχητικά), παράλληλα με τη ζωντανή μουσική των Στάθη Σταθακόπουλου και Σωτήρη Δημητρακόπουλου

10) Το  Φυτώριο Μανώλια 

11) Το  Ανθοπωλείο “Μανώλια” που μαζί με το ομώνυμο Φυτώριο δημιούργησαν τον υπέροχο διάκοσμο του χώρου των τερματισμών και των απονομών.

12) Την Τροχαία Αιγίου, το Λιμεναρχείο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Ναυτικό  Όμιλο Αιγίου, την ΠΑΛΕΜΟΤ , τον ¨ΑΧΑΙΟ”, το ΕΚΑΜΕ, την ΕΠΟΜΕΑ, ton εκπολιτιστικό Σύλλογο Τέμενης «η «Ένωση» και τους ποδηλάτες που περιφρούρησαν την ασφάλεια της διαδρομής.

13) Το εστιατόριο - καφέ   «Τουριστικό» (κ. Φράγκος)

14) Το κατάστημα του κ. Γιαννίκου (συμπληρώματα διατροφής)

15) Το Runningnews και τα  τοπικά ΜΜΕ (ιδιαίτερα Pelop.gr και  filodhmos.gr)

16) Τους ιατρούς Δημήτρη Σπανόπουλο, Αθανάσιο Καπεζάνο, Σταύρο Μπαλάση, καθώς και τη Μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»  για τη διάθεση του ασθενοφόρου.

17) το τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών

18) το Ε-SHOP ειδών φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης REHABSTORE

19) τους προπονητές του συλλόγου,  τους εθελοντές και ιδιαίτερα την ομάδα του Βασίλη Μανουηλίδη, (Νίκος Παπαγιαννόπουλος, Άρης Ρουμπάς, Αγγελος Σταύρου)   για τα ωραία βίντεο και τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μας χάρισαν.

20) Τους εκπρόσωπους των  αναβιωτών της τοπικής μας ιστορίας 

21) τον πιο μεγάλο «χορηγό», που είναι η  ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά  της πόλης μας.  Ιδιαίτερα το αειφόρο θαλάσσιο μέτωπο και ό,τι αυτό περιλαμβάνει , (όπως ο υδάτινος πλούτος,  το προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, το Νέο Λιμάνι, οι  Παλαιές αποθήκες, οι Παλαιές Βιοτεχνίες, οι Στοές, που μέσα από τον βράχο ενώνουν την παραλία με την άνω πόλη), ο Πλάτανος του Παυσανία και οι Δώδεκα βρύσες που είναι ανακηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της φύσης, και άλλα πολλά). 

                 Με πολύ χαρά θα περιμένουμε να δούμε την αξιοποίηση της Παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής ως διαδρομή για ποδηλάτες, δρομείς και περιπατητές. Ανυπομονούμε να γίνει  το παλαιό Εργοστάσιο Χαρτοποιίας (κάποτε το μεγαλύτερο των Βαλκανίων), τόπος συνάντησης τεχνών και γραμμάτων, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Θυμίζουμε την πρότασή μας να  αξιοποιηθεί ο περιβάλλον χώρος του εργοστασίου   ως πνεύμονας πρασίνου, δημιουργώντας   , ένα  περιαστικού άλσος που θα είναι  πάρκο άσκησης και αναψυχής.

               Ελπίζουμε κάθε χρόνο ο Ημιμαραθώνιος Αιγιαλείας να αποτελεί  κεντρικό γεγονός τόσο για τους δρομείς, όσο και για τους σχετιζόμενους φορείς της πόλης.  Ο 12ος Ημιμαραθώνιος Αιγιαλείας ήταν ένας σταθμός μιας προσπάθειας  που στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό σε χορηγίες και αν μη τι άλλο έδειξε σε όσους γνωρίζουν ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη βούληση, γίνονται όλα όσα με πρώτη ματιά μοιάζουν ανέφικτα. 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 12ος ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: https://ftt.gr/12os-imimarathonios-aigialeias-21-01-2024/ 

Φωτογραφίες και βίντεο του αγώνα αναρτώνται στη σελίδα του Ημιμαραθωνίου στο FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100088977662649&locale=el_GR 

 
DJI_0839
 
DJI_0847
 
 
 
 
 
 

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Fgeurope
LOGO CAVINO Page 0001
ΚΡΙΝΟΣ
ΑΦΟΙ ΤΣΙΝΟΥΚΑ
DIMITRIOU gelateria & patisserie

Υποστηρικτές

ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΙΓΙΟΥ
Vasileiou
ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ